Gerry De Mol – Een Kleine Biografie

Gerry De Mol is een muzikant, producer, zanger en liedjesschrijver; journalist en publicist. De Morgen noemde hem ‘eenvoudskunstenaar’. Allez vooruit.

foto Patrick De Spiegelaere
foto Patrick De Spiegelaere

Hij werd lichtjes bekend als journalist en recensent van wereldmuziek en jazz bij onder andere De Morgen, De Financieel Economische Tijd en Knack Weekend en werkte mee aan diverse radioprogramma’s. Hij werkte en werkt nog steeds voor diverse opdrachtgevers die een verhaal te vertellen hebben maar het niet steeds geformuleerd krijgen. Zo maakte hij diverse grote projecten voor o.a. Westtoer en Muntpunt, naast vele kleinere opdrachtwerken in allerlei formaten. Het uitgangspunt is dat er een verhaal verteld worden en niet zozeer slogan gespuid. Wie meer info wil kan hem mailen.

muziek

Zijn bekendste muzikale projecten zijn Oblomow en Kleine Blote Liedjes. Hij werkte veel samen met Eva De Roovere, maar ook met Chris Whitley, Sevara Nazarkhan, Minyeshu Kifle Tedla, Ghalia Benali, Chantal Gellé, Marlene Dorcena, BJ Scott, Laila Amezian, Wigbert, Paul Rans, Miek en Roel en vele anderen.

Een eenmalige samenwerking met avant-garde gitariste Janet Feder in 2009 zal allicht een vervolg kennen.

Hij componeerde en bracht in 2004 Het Lied Der Rusteloosheid, een muziekprogramma met teksten van Herman De Coninck en Fernando Pessoa. In 2005 was er een programma met Paul Rans en Didier François (Tatouages) en schreef hij muziek voor The Endless Forest, een online kunstproject (sociale screensaver), The Graveyard, een interactief schilderij van Michael Samyn & Aureia Harvey (tale of tales) en dansmuziek voor een choreografie in het online spel FATALE. The Graveyard werd genomineerd voor de Independent Games Award in San Francisco in de categorie Innovation.

Met Ghalia Benali en Sevara Nazarkhan maakte hij de productie Layla & Majnun voor het KIT in Amsterdam. Hij werkte mee aan cd’s van Wouter Vandenabeele (Vensters), Urban Trad (Elem) en Marlene Dorcena (Haïti).

Op 12 januari 2008 verscheen Het Draagbare Paradijs, een boek over in België wonende zangeressen van diverse origine. (uitgeverij EPO).

Vanaf februari 2006 was er een voorstelling met Oblomow en Perles d’Amours en in april 2008 werd het project Het Draagbare Paradijs in gang geschoten, in samenwerking met Open Doek in Turnhout. Drie zangeressen en vijf muzikanten gaan aan de hand van film en interviews op een muzikale zoektocht naar het paradijs.

In We Jane claimden drie zangeressen de jungle terug op hete percussie én inhoud met Talike, Marlène Dorcena, Mieke Delanghe, Chris Joris, Sam Vloemans, Frédéric Malempré en Jan Cordemans.

Daarnaast produceerde en realiseerde hij Amongst ourselves we rarely talk in het Kaaitheater nav 9/11 en Interdependence day op 9/11/2008.

Hij is nu vooral met eigen repertoire solo als singer-songwriter doende en als schrijver van verhalen en theaterproducties. Zijn nieuwe cd en groep staan in de steigers.

In Het leven is mooi (zolang je niet bestaat) van Pat Donnez speelt en maakte hij de muziek en speelt hij naast Chris Lomme en Lore Dejonckheere. Vanaf 2010 loopt een duoprogramma met Pat Donnez , Ribbedebie en voor kinderen is er Hotemetoten.

Hij maakte de muziek en live soundscapes bij de theatervoorstelling Febar van Michael Decock met verder ook Younous Diallo.

Hij tourde met de zelfgeschreven kindertheatervoorstelling Struisvis, Potvogel samen met Muriel Bats.

Momenteel loop nog De Man Die Over De Draad Kwam, en voorstelling geschreven in samenwerking met Yves De Pauw en Compagnie Lodewijk/Louis.

Ook kan je hem aan het werk zien in 3 Left feet, een programma met Mieke Delanghe en Pascale Michiels waarin driestemmig de beste Americana songs worden ontrafeld.

Naast gitaar speelt hij ook Turkse saz, Arabische oed, ukeleles, tanbur, dutar, banjo’s, cavaquinho’s, piano en kleiner instrumentarium.

Als Schrijver:

Gerry De Mol schreef in 2009 een theaterstuk voor de Stadsschouwburg van Sint Niklaas en een verhaal voor kinderen voor een illustratorenproject in Meeuwen-Gruitrode met o.a. Frank Daenen en Klaas Verplancke.

Zijn boek Het Draagbare Paradijs (zie elders op deze site) werd door de kritiek lovend onthaald en is nog steeds in de winkels verkrijgbaar.

In 2005, 2006 en 2007 schreef hij telkens een filoso-advertentioneel publicistisch manifesto over de maatschappelijke trends in de marketing en hoe marketeers de vinger aan de pols kunnen houden voor het Belgische reclamebureau Ogilvy. Maandelijks belicht hij een maatschappelijke trend in Touring Explorer. Momenteel werkt hij aan een rapport over kunst en ontwikkelingssamenwerking als medestichter van de cultuur-NGO Youkali.

In december 2008 kwam onder zijn redactie het boek De Houdbaarheid van Duurzaamheid uit, uitgegeven door de Strategische Porjectorganisatie Kempen. Naast zeven fotografen verleenden ook Peter Tom Jones, Walter van den Broeck, Benno Barnard en Marc Van Den Bossche hun medewerking aan het boek. De fotografen zijn Joke Floréal, Reinout van den Bergh, Koen Broos, Filip Claus, Bart van der Moeren, Patrick De Spiegelaere en Tim Dirven.

In 2016 schreef hij ook de catalogus bij de tentoonstelling Scaldis in Oudenaarde i.s.m. curator Johan Tahon.

Hij maakte het kinderboek HiHelloHalloHoi voor Africalia en de Stad Gent en werkt momenteel aan een kunstuitgave Spiegelingenvoor het Fonds Patrick De Spiegelaere met een boek over beeldvorming en een editie van werk van 7 fotografen, en een tentoonstelling eind 2017 in Maldegem.

Hij is ook voorzitter van het Fonds Patrick De Spiegelaere dat zich inzet voor een betere beeldvorming over het Zuiden en medestichter van Youkali, een netwerk voor Cultuur en Ontwikkeling.

Discografie