terug Discography

Ya'waaw

Ya’waaw (2002-2003)

Ya’Waaw staat voor alles waar Oblomow voor staat: ingetogen humor, uitbundige depressies en wereldmuziek uit Vlaanderen. De muziek komt van overal en nergens, zodat het geen zin meer heeft te vragen vanwaar nu weer precies deze of gene melodie kwam.

Zo ook Ya’Waaw. Ya heeft meer betekenissen dan letters, net als Waaw. En zelfs het tekentje ertussen heeft een geschiedenis en betekenis. Zoals de muziek van Oblomow is het de betekenis die de luisteraar eraan geeft die van belang is.

De muzieken komen uit sefardische bodems, arabo-andaloesische wortels, klassieke Arabische en Europese stammen en vertakken naar hedendaagse singersongwriters, Kurt Weill en eigen werk.

Oblomow zingt over de wereld zoals die nu is met de invloeden die om ons heen zijn, zoals een straat Vietnamese, Italiaanse, Turkse, Libanese en Mexicaanse restaurantjes kan hebben is Oblomow misschien de soundtrack van de karren op kasseien die die restaurantjes verbinden.

Daarvoor zorgen de oude en nieuwe flandriens. Oblomow is opgetrokken uit West en Oost-Vlamingen, Brabanders, Brusselaars, Antwerpenaars, Marokkaanse en Brussels-Marokkaanse Flandriens.

“Ze lacht naar mij” is een nieuwe tekst op een Soedanese hit, “Red Me Dan een fijne meezinger”, een vertaling van een Portugees liedje van Jorge Fernando. In instrumentale nummers als “Neferjoni” (Gerry De Mol) en “Mini Waaw “(Mattias Laga) komen invloeden van slapstick, jazz, arabische muziek, folk en funk de kop opsteken. “ Zie je wel” is dan weer een song gebouwd rond een tegendraads thema van Mattias Laga.

“Sangatte” is een lied op basis van een song van Tucker Zimmerman/Derrol Adams over de trektocht naar Sangatte vanuit Afrika via Gibraltar. Met “Semai Nahawent” heeft de groep een kamermuziekversie van een klassiek Arabisch muziekstuk neergezet met een eigen westers klassiek stukje muziek – “Ach, het went, als ge’t kent” . “Ya Racha Fattan” is traditioneel Arabo-Andaloesisch en na Ya Vieni El Cativo van de vorige cd is “La Serena “het Sefardische pareltje dat nieuw op het Oblomow repertoire staat. Voeg daarbij het tweetalige “Groenendaal” (André Bialek, Wannes Van De Velde) met Eva en Laila, en de Kurt Weill habanera Youkali en het lappendeken is compleet.

Op de cd staan twee speciale gasten: Ivan Smeulders is accordeonist bij o.m. Bart Peeters zonder circus en bij Smeulders & Smeulders, naast een veelgevraagd accordeonist bij verschillende projecten van o.a. Het Muziek Lod.

Sergey Klevensky is fluitist bij The Farlanders en zijn eigen duo Hmil & Sekl. Klevensky speelt op deze cd o.a; Kaliuka, Zhaleika, doudouk en andere fluiten.